02 Апр 2020

Обратно в клас на 14 май

Красимир Вълчев: Няма проблем да приключим учебната година след края на извънредното положение

Няма да има проблем да приключим учебната година при сценарий връщане в клас след края на извънредното положение, след 13 май. Това заяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНР.

„Преместване на изпитите от 4 до 10 дни. Ще предложим държавните зрелостни изпити да се проведат на 30 май и 1 юни. Училищата няма да имат проблем да изместят кампаниите със седем – осем дена. Във висшите училище ще има отместване на приемните кампании и в Европа“.

МОН ще предложи отлагане на изпитите за след 7 клас и те да се случат на 13-15 юни. Няма пречка за външното оценяване след 4 и след 10 клас, уточни министърът.

„Няма да можем да проведем олимпиадите, но това не е фатално. Проблем е, че част от състезанията участват във формирането на баловете. Ще предложим да се вземат резултатите от областните кръгове“, каза още той.

Вълчев подчерта, че няма единна организация на обучението при дистанционното обучение: „Факт е, че е трудно, затова отново искам да благодаря за подкрепата на родителите“.

Източник: www.noviteroditeli.bg