11 Mар 2020

Любопитно

Коронавирусът смени системата на обучение в Китай

           В Китай стартира най-мащабният образователен експеримент в света: заради коронавируса всички училища и вузове в страната минаха на обучение онлайн.
           Подобен експеримент не е правен никъде и никога: над 170 милиона ученици и студенти се обучават дистанционно от месец март.
           Националната китайска онлайн система беше пусната в действие за рекордно кратък срок, стартирайки буквално от нулата.           Подробности разказва deti.mail.ru.
           От началото на февруари всички китайски учреждения и учебни заведения са под карантина. Новият учебен семестър трябваше да започне на 17 февруари, но заради епидемията от коронавирус, ваканцията беше удължена до март.
           За да могат децата да учат, в Китай бе разработена обща онлайн платформа, която им позволява да си седят вкъщи и да се обучават дистанционно.
           Какво включва онлайн платформата
          На първо място това е обучение по всички предмети, които се преподават в началното и в средното училище, китайска класическа литература и филми. Има и мотивационни видеа за деца и родители за необходимостта от занятия в периода на карантината. Включена е естествено информация за профилактика и защита от вируса.
           Обучението включва видеоуроци по всички предмети. Записите са направени в училища в Пекин, Шанхай и в други големи градове на страната.
           Всеки ученик може да избере предмет и тема, която го интересува. За достъп до платформата на всички училища и ученици има пароли. Така тези, които искат, могат да се запознаят с цялото съдържание. Част от съдържанието е със свободен достъп.
          Трудно е да се оцени какъв ще е резултатът от този тип обучение, защото платформата започна да работи едва преди 10 дни и е много рано за оценка, обясняват експерти. Факт е, че Китай за много кратък срок успя да натрупа достатъчен ресурс за обучение на цялата нация. Досега в света подобна система на обучение за цяла една страна не е съществувала.
           Самите училища също се стремят да поддържат онлайн активност през WeChat  (най-популярният в Китай месинджър) с по-рано записани видеоуроци, както и с преки включвания на учителите, които всяко училище осигурява.
           170 милиона ученици и студенти се обучават дистанционно от месец март.
           С общодостъпната онлайн платформа децата и родителите имат достъп до съдържанието на различни образователни компании. В периода на карантина най-големите интернет доставчици дават разширен безплатен достъп до своите ресурси.
           По последна официална информация за 2018 година студентите във вузовете на Китай са 2,5 милиона, в началните училища учат 100, 9 милиона деца, а в средните - 68,1 милиона. Във вузовете има относително малко учащи се, а причината е, че те са предимно платени.
           При всички положения бройката на обучаващите се онлайн е впечатляваща.

Източник: Новите родители
https://www.obekti.bg/